BACK TO ALL NEWS

Μερικοί από τους λόγους που τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή

Published on June 17, 2020

Τι είναι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τα Ω3 λιπαρά οξέα οι οποίες έχουν αναδείξει τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό και την καλή υγεία σε σημείο που πλέον θεωρούνται απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω3 βοηθούν στην καλή λειτουργία:

Ταυτόχρονα μπορούν να μας προστατέψουν από διάφορες φλεγμονές ενώ συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων μας. Τα Ω3 είναι επίσης γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους αφού μειώνουν την παραγωγή ουσιών του οργανισμού που προκαλούν φλεγμονές καθώς επίσης και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

 

EΡΑ και DHA τα πιο σημαντικά Ω3 λιπαρά οξέα

Αφού λοιπόν τα Ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβράνων του σώματός μας, ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά από αυτά. «Αρχηγοί» είναι το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιδυαεξαενοϊοκό οξύ (DHA) που τα συναντάμε περισσότερο στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Η καλή λειτουργία της καρδιάς

Ο συνδυασμός των EPA και DHA συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς έτσι, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών πλούσιων σε περιεκτικότητα ΕΡΑ και DHA σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι άτομα των οποίων η διατροφή περιέχει συχνά γεύματα με ψάρια έχουν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στεφανιαία νόσο. Αυτό οφείλεται στην δράση των Ω3, καθώς μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκεριδίων αναστέλλοντας έτσι την συσσώρευση τους εντός των αρτηριών.

Φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου

Οι γρήγοροι και σύγχρονοι ρυθμοί με τους οποίους ζούμε, κατάφεραν να απασχολήσουν την επιστημονική κοινότητα καθώς οι ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και το Alzheimer τείνουν να αυξάνονται.

Πως μπορούν όμως να βοηθήσουν τα Ω3; Σύμφωνα και πάλι με επιστημονικές μελέτες το μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεφάλου (70%) αποτελείται από λίπη που το μεγαλύτερο μέρος τους είναι Ω3. Συχνά τα παρομοιάζουν σαν τροφή του εγκεφάλου καθώς είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αλλά και την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τα μάτια.

Αυξάνοντας λοιπόν τα επίπεδα DHA στην διατροφή σας, θα παρατηρήσετε βελτίωση της μνήμης σας, μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ στους μαθητές συχνά βελτιώνονται οι σχολικές επιδόσεις. Η χορήγηση Ω3 σε υπερκινητικά παιδιά βοηθά στην βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και της συμπεριφοράς τους.

Καλή υγεία των ματιών

Τα Ω3 μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της φυσιολογικής όρασης των βρεφών καθώς είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και το μητρικό γάλα. Στους ενήλικες τα Ω3 βοηθούν περισσότερο στην προστασία των ματιών από την ωχρά κηλίδα καθώς επίσης και το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.

Η νευροπροτεκτίνη D1 (NPD1) ήταν αυτή που βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερο γιατί τα Ω3 είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Η σύνθεση της εξαρτάται από τα ποσοστά διαθεσιμότητας DHA που συναντάται σε ορισμένες ομάδες φωσφολιπιδίων. Ουσιαστικά με την λήψη τους από διάφορα συμπληρώματα Ω3 μπορούν να μεταβολιστούν από το ήπαρ στον αμφιβληστροειδή των ματιών αλλά και αλλού.

Συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε Ω3

Ποια συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λάβετε όμως προκειμένου να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία όλων των παραπάνω; Η Paradox κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά βασισμένη στα Ω3 προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει σε όλους τους τομείς που αναλύσαμε πιο πάνω.

 

1.Omega3 CardioTG–30 κάψουλες των 1165mg

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τόσο κλινικά όσο και επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα EPA και DHA βοηθούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και τον κίνδυνο θανάτου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Φαίνεται επίσης να βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης επιβραδύνοντας την ανάπτυξη πλακών και θρόμβων αίματος.

Επιστημονικές κριτικές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εστίαση στη συνδυασμένη κατανάλωση EPA και DHA είναι η καλύτερη στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την κυτταρική λειτουργία μέσω αλλαγών στην γονιδιακή έκφραση.

Επίσης η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με σημαντικές αυξήσεις στη συχνότητα υπέρτασης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί αύξηση της παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνησχετίζοντάς την έτσι με διαβήτη τύπου Β.

 

2. OmegaCapsules – 60 κάψουλες των 1000mg

Οι OmegaCapsules της Paradox, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κλινικά αποδεδειγμένα, άμεσες λύσεις για καθημερινές ανησυχίες της υγείας σας.

Εγκέφαλος: Μπορεί να βελτιώσει την μνήμη και να καθυστερήσει την έναρξη του Altzheimer.

Μάτια: Χορηγεί χρήσιμα συστατικά για την ανάπτυξη του ματιού και βοηθά στην εξασθένιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ενώ ταυτόχρονα βοηθά στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.

Δέρμα: Εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος και τις σχετικές φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Καρδιά: Με την χρήση του Paradoxμπορείτε να εξισορροπήσετε όλα τα απαραίτητα συστατικά τα οποία αποδείχτηκε ότι βελτιώνουν το HDL, το οξειδωτικό στρες LDL, τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στην μείωση του κίνδυνου καρδιαγγειακώνπαθήσεων.

 Αρθρώσεις: Το Paradox μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα και άλλες καταστάσεις των αρθρώσεων.

 

3. OmegaSport – 30 κάψουλες των 990mg

Ένα συμπλήρωμα διατροφής για όλους τους αθλητές, ιδανικό να παρέχει όλα τα βασικά Ω3 λιπαρά οξέα. Τα γνωστά οφέλη για την γενική ευημερία του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος καθώς επίσης και του εγκεφάλου έχουν συνδυαστεί σε αυτό το προϊόν. Μια φόρμουλα που στόχος της είναι να διατηρήσει και να προωθήσει την υγεία ορισμένων συστημάτων του σώματος και να διορθώσει την ανισορροπία των Ω3 λιπαρών οξέων που λαμβάνονται από συγκεκριμένες διατροφές.

Το OmegaSport περιέχει βιταμίνη D της οποίας αναγνωρίζεται η ευεργετική της επίδραση στην υγεία των οστών. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει φανεί και ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D για την ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων, του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού των κυττάρων. Επιπλέον η έλλειψη βιταμίνης D τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ως πρόβλημα υγείας.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική προπόνηση προάγει τον πολλαπλασιασμό των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονωδών αντιδράσεων στον μυϊκό ιστό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι η έναρξη ακόμη και μέτριας εντατικής προπόνησης έχει τον ίδιο αντίκτυπο στους μύες, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και φλεγμονής. Το αίμα των εκπαιδευμένων αθλητών που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίου με ωμέγα είχε χαμηλότερο βασικό επίπεδο ουσιών δείκτη (π.χ. CRP) που υποδηλώνουν φλεγμονώδη αντίδραση και υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αντιφλεγμονώδεις ουσίες (π.χ. IL-2). Επίσης είναι ιδανικό για τα αθλήματα που απαιτούν έντονες περιόδους εστίασης και συγκέντρωσης καθώς θα επωφεληθούν από την σωστή ισορροπία των λιπαρών οξέων Ω3 καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος του εγκεφάλου.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι η συμπλήρωση με Ω3 μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων στους αθλητές κατά τη διάρκεια καθώς και μετά την άσκηση.

 

4. OmegaSchool–Παστίλιες

Συγκέντρωση, μαθησιακές δυσκολίες και ADHD

Οι μαθησιακές δυσκολίες και η συγκέντρωση σε συνδυασμό με την υπερκινητικότητα, είναι ολοένα και πιο συχνές σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 5% παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν από διαταραχή αναπτυξιακού συντονισμού (DCD), ενώ το 1-2% πάσχουν από σύνδρομο έλλειψης προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD).

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα κύρια συστατικά του ιχθυελαίου, EPA και DHA μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συγκέντρωσης. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ενδείξεις ότι τα παιδιά με ADHD τείνουν να έχουν ανεπάρκεια EPA και DHA.

Άσθμα

Το παιδικό άσθμα είναι πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Αυστραλοί ερευνητές προτείνουν τώρα ότι η επιδημία του παιδικού άσθματος σχετίζεται με μια αλλαγή στην αναλογία Ω6 προς Ω3 λιπαρών. Το Paradox Omega School παρέχει τη σωστή ισορροπίαγια την αποκατάσταση της ανισορροπίας που είναι συχνή βάση των διατροφικών μας συνηθειών.

Παιδική παχυσαρκία και διαβήτης

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των εφήβων και συχνά συνοδεύεται από μεταβολικό σύνδρομο (MS). Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα διαφόρων μεταβολικών ανωμαλιών, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλά επίπεδα HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνα των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα που παρέχει υψηλή πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) μακράς αλυσίδας μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Μελέτες δείχνουν τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στην ασθένεια και την υγεία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αναγνωρίζεται πλέον ως πανδημία και μπορεί να αναπτυχθεί σιωπηλά στην παιδική ηλικία επηρεάζοντας τη φυσιολογική ανάπτυξη στα οστά και σε άλλα συστήματα του σώματος.

 

5. Omega Babies

Ένα προϊόν με Ω3 λιπαρών ιδανικό για νεογέννητα. Βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και αναπτύσσει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.

Ανάπτυξη εγκεφάλου και ματιών

Η πρώιμη βρεφική ηλικία αναγνωρίζεται ως μια κρίσιμη περίοδος τόσο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και για τα μάτια και αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα Ω3 και τα Ω6 παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευροανάπτυξη και τα Ω9 αναγνωρίζονται ως σημαντικά στην υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία. Επιπλέον, τα λιπαρά Ω3 (DHA) είναι ένα βασικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου αναφέρουν ότι τα βρέφη των οποίων η σύνθεση περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας έχουν καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου από τα παιδιά που δεν λαμβάνουν DHA. Η παρατήρηση υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια των βρεφών και της οπτικής οξύτητάς τους.

Συνιστάται στα βρέφη που δεν θηλάζουν να λαμβάνουν τροφή εμπλουτισμένη με DHA ή με συμπληρώματα Ω3. Το Paradox παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για τα βρέφη να αποκτήσουν τη σωστή ισορροπία των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας Ωμέγα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς η δυσαρέσκεια των ψαριών δεν είναι ασυνήθιστη ούτε οι φόβοι κατανάλωσης ψαριών λόγω της παρουσίας υδραργύρου και άλλων μολυσματικών ουσιών.

Ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα βρέφη γεννιούνται με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικά χαρακτηριστικά του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ανεπαρκής ικανότητα παραγωγής ορισμένων κυτοκινών (ορμόνες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα). Ερευνητές συμπεραίνουν ότι η καθημερινή συμπλήρωση ιχθυελαίου μεταξύ των ηλικιών 9 και 12 μηνών επιταχύνει την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και μπορεί να είναι χρήσιμο στην αποφυγή της ανάπτυξης αλλεργικών διαταραχών.

Vit D3

Μελέτες δείχνουν τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στην ασθένεια και την υγεία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αναγνωρίζεται πλέον ως πανδημία και μπορεί να αναπτυχθεί σιωπηλά στην παιδική ηλικία επηρεάζοντας τη φυσιολογική ανάπτυξη στα οστά και σε άλλα συστήματα του σώματος. Το Paradox Omega Babies παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό του RDA για Vit D3 σε 6 μήνες.

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα πιο πάνω σκευάσματα για περισσότερο από το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης τους. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό.