BACK TO ALL NEWS

9 + 1 Τρόποι για σωστή στοματική υγιεινή

Published on January 25, 2021

Συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, δώρα, ασταμάτητο φαγοπότι… Όλοι αγαπούν τις γιορτές! Οι λαχταριστές λιχουδιές που καταναλώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες όμως, είναι πλούσιες σε χοληστερίνη και θερμίδες, γεγονός πασίγνωστο καθώς όλοι πασχίζουμε να γυμναστούμε για να επανέλθουμε σε φόρμα με τον ερχομό του νέου χρόνου.

Δυστυχώς αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι πως όλοι αυτοί οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που τρώμε με τόση λαιμαργία, κάνουν εξαιρετική ζημιά στην στοματική μας υγιεινή!

Για να διορθώσετε την ζημία, διαβάστε τους 9 + 1 τρόπους για σωστή στοματική υγιεινή τους οποίους πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας.

1. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα

Η χρήση οδοντικού νήματος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της στοματικής φροντίδας, ίσως ακόμη πιο σημαντικό και από το βούρτσισμα των δοντιών! Ωστόσο, πολλοί αμελούν την χρήση του. Αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος, αφού το οδοντικό νήμα βοηθά στην αφαίρεση υπολειμμάτων φαγητών που είναι συσσωρευμένα ανάμεσα στα δόντια. Εάν δεν αφαιρεθούν, τα υπολείμματα αυτά μετατρέπονται σε πλάκα, η οποία περιέχει βακτήρια που προκαλούν φθορά στο σμάλτο των δοντιών και οδηγούν σε τερηδόνα.

Η συχνή χρήση οδοντικού νήματος αφαιρεί την πλάκα που δημιουργείται κοντά στα ούλα βοηθόντας ετσί στην καταπολέμηση της ασθένειας των ούλων και της κακοσμίας.

Για να κρατήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τακτικά νήμα. Η χρήση του συνιστάται πριν από το βούρτσισμα των δοντιών σας.

2. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα

Μην ξεχνάτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας πριν πάτε για ύπνο! Πολλοί αμελούν το νυχτερινό βούρτσισμα των δοντιών το οποίο είναι και το πιο σημαντικό.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα στο στόμα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αν αφήσετε τα δόντια σας καλυμμένα με βακτήρια και μικρόβια όταν κοιμάστε, διακινδυνεύετε να προκαλέσετε ασθένεια των ούλων και φθορά στα δόντια.

Σημαντικό όμως παραμένει και το να βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί, αφού το πρωινό βούρτσισμα εξοντώνει την κακοσμία του στόματος και τα οξέα που συσσωρεύονται στο στόμα κατά τις νυχτερινές ώρες.

3. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα περιέχει φθόριο το οποίο αποτρέπει την διάβρωση των δοντιών, καταπολεμά την κακοσμία και αποτρέπει την ασθένεια των ουλών. Ωστόσο, οι πλείστοι από αυτούς που το χρησιμοποιούν, δεν το κάνουν με ορθό τρόπο.

Αν και βολεύει να χρησιμοποιείτε το διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμά, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα πριν να κάνετε γαργάρες με το στοματικό σας διάλυμα. Εάν δεν περιμένετε, το διάλυμα θα ξεπλύνει το φθόριο της οδοντόκρεμας από το στόμα σας. Καλό είναι να διατηρείτε λίγο φθόριο στα δόντια σας μετά από το βούρτσισμα, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών.

Γι΄αυτό, οι ειδικοί προτείνουν την χρήση στοματικού διαλύματος είτε πριν το βούρτσισμα ή 30 λεπτά μετά.

4. Μειώστε την ζάχαρη στην διατροφή σας

Η ζάχαρη βλάπτει γενικά τον οργανισμό μας, γεγονός που όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά.

Συνδέετε, επίσης, άμεσα με την φθορά των δοντιών καθώς ο συνδυασμός της ζάχαρης με τα βακτήρια που ήδη βρίσκονται στο στόμα, δημιουργεί πλάκα στα δόντια. Όταν δεν αφαιρεθεί, η πλάκα προκαλεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών, έχοντας ως συνέπεια την δημιουργία τερηδόνας.

Για να αποφύγετε την δημιουργία πλάκας στα δόντια, καλό είναι να μειώσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας και να βουρτσίζετε τα δόντια σας το συντομότερο δυνατό μετά από κάθε γεύμα.

5. Μην ξεχνάτε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας

Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος, ενώ είναι επίσης και το όργανο με τα περισσότερα μέρη καλυμμένα από βακτήρια. Δυστυχώς πολλοί βουρτσίζουν μόνο τα δόντια τους και αμελούν τη γλώσσα. Η εξάπλωση βακτηρίων στη γλώσσα η οποία προκύπτει όταν δεν τη βουρτσίζουμε, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως την απώλεια γεύσης.

6. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε μια καθημερινότητα με πολλαπλές υποχρεώσεις και βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, ωστόσο, οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, είναι εξαιρετικά σημαντικές αφού μπορούν να αποτρέψουν αρκετά προβλήματα.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο βοηθούν, επίσης, στην εξοικονόμηση χρημάτων αφού τα οδοντικά προβλήματα δεν θα συσσωρεύονται και δεν θα χρειάζεται να ξοδέψετε μεγάλα χρηματικά ποσά για να διορθώσετε όλα τα προβλήματά σας ταυτόχρονα.

7. Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, τα καρότα και το σέλινο, συμβάλουν στον καθαρισμό της πλάκας από τα δόντια και βοηθούν στην φρεσκάδα της αναπνοής.

8. Να πίνετε συχνά νερό

Η κατανάλωση νερού κρατά το στόμα καθαρό αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας ενώ αραιώνει τα οξέα από φαγητά και ποτά τα οποία μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών.

9. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, πρέπει να καλύπτετε όλες τις επιφάνειες (μέσα, έξω και επιφάνειες μάσησης) των δοντιών για διάστημα 2 λεπτών.

Σημειώστε πως η πλειοψηφία του κόσμου ξεπλένουν το στόμα τους με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκρίνεται όσο φθόριο παραμένει στα δόντια και να σταματά η προληπτική του δράση.

10. Μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας σαν ανοιχτήρι ή καρυοθραύστη

Η χρήση των δοντιών ως «εργαλεία» για να ανοίξετε μπουκάλια ή οποιαδήποτε άλλη συσκευασία μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές ή μικροσπασίματα των δοντιών. Τέτοιοι τραυματισμοί δημιουργούν ανοίγματα μέσω των οποίων μπορεί να εξαπλωθεί η τερηδόνα.

Εάν το δόντι υποστεί υπερβολική ζημιά, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να αφαιρεθεί εντελώς.

Οδοντόκρεμες και Διαλύματα για σωστή στοματική υγιεινή

Η Himalaya έχει δημιουργήσει μία σειρά εξιδεικευμένων προϊόντων για σωστή στοματική υγιεινή τα οποία προτείνουμε να δοκιμάσετε. Πρόκειται για προϊόντα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυτικά συστατικά που δεν περιλαμβάνουν χημικές ουσίες.

Complete Care Herbal Toothpaste

Η οδοντόκρεμα Complete Care της Himalaya, με σπάνια και επιλεγμένα 100% φυτικά ενεργά συστατικά, δημιουργήθηκε ειδικά για την ενδυνάμωση των δοντιών και των ούλων. Το Toothache Tree που ευδοκιμεί στην κοιλάδα των υποτροπικών Ιμαλάϊων, θεωρείται εξαιρετικό για τα ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν. Αυτό το δέντρο με άρωμα λεμονιού χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση του πονόδοντου. Καταπολεμά ακόμη τα μικρόβια και χαρίζει προστασία στα δόντια όλη μέρα. Η νέα οδοντόκρεμα της Himalaya περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν τις τοξίνες βοηθώντας στη φυσική διατήρηση της υγείας των δοντιών.

Δοσολογία – Οδηγίες Χρήσεως:

Βουρτσίστε τα δόντια σας δυο φορές την ημέρα.

Πληροφορίες:

 • Σε μορφή πάστας.
 • Συσκευασία των 100 ml.
 • Κατάλληλη για χορτοφάγους.
 • Χωρίς παραβένια (parabens).

Botanique Complete Care Toothpaste – Simply Cinnamon

Απολαύστε την σπινθηροβόλα έκρηξη του αρώματος Simply Cinnamon και την δύναμη της Ινδικής Πασχαλιάς και του Ροδιού που περιέχονται στην οδοντόκρεμα Botanical Complete Care Cinammon. Αυτή η οδοντόκρεμα βοηθά στην διατήρηση της υγείας των ούλων ενώ παράλληλα λευκαίνει τα δόντια. Περιέχει φυσικό αιθέριο έλαιο κανέλας το οποίο, μετά το άνοιγμα, σκουραίνει το χρώμα της οδοντόκρεμας με την πάροδο του χρόνου.

Οδηγίες Χρήσης:

Βουρτσίστε τα δόντια σας δυο φορές την ημέρα.

Πληροφορίες:

 • Συσκευασία των 150 g.
 • Κατάλληλη για ομοιοπαθητική.
 • 100% Φυτική Οδοντόκρεμα.
 • Χωρίς: parabens (παραβένια), σακχαρίνη, φθόριο, συνθετικούς αφριστικούς παράγοντες (SLS & SLES).
 • Δεν δοκιμάζετε σε ζώα.

Botanique Neem & Pomegranate Toothpaste

Η οδοντόκρεμα Botanique Neem & Pomegranate περιέχει διάφορα φυτικά εκχυλίσματα οργανικής καλλιέργειας. Το μοναδικό μείγμα από ρόδι και ινδική πασχαλιά (neem), καθώς και άλλα αποτελεσματικά φυτικά εκχυλίσματα τα οποία περιέχει, καθαρίζουν τα δόντια, φρεσκάρουν την αναπνοή και βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των ούλων, προσθέτοντας μια λαμπερή σπίθα στο χαμόγελο σας.

Πληροφορίες:

 • Συσκευασία των 150 g.
 • Κατάλληλη για ομοιοπαθητική.
 • 100% Φυτική Οδοντόκρεμα.
 • Χωρίς: parabens (παραβένια), σακχαρίνη, φθόριο, συνθετικούς αφριστικούς παράγοντες (SLS & SLES).
 • Δεν δοκιμάζεται σε ζώα.

HiOra-K Sensi-Kit

Η συσκευασία HiOra-K Sensi-Kit περιέχει δύο προϊόντα: Μια οδοντόκρεμα 50 γραμμαρίων και ένα οδοντικό διάλυμα 150ml τα οποία βοηθούν στην απευαισθητοποίηση των οδοντικών νεύρων και ανακουφίζουν από την αίσθηση μυρμηκίασης και τον πόνο των ευαίσθητων δοντιών. Οι φυσικές ενώσεις που περιέχουν τα προϊόντα βοηθούν στην παραγωγή μιας προστατευτικής μεμβράνης στα δόντια και στην πρόληψη της οδοντικής υπερευαισθησίας (πόνος σε επαφή με κρύο, ζεστό, ξινό ή γλυκό). Τα φυσικά συστατικά με τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες αποτρέπουν τα στοματικά βακτήρια και βοηθούν στη μείωση της τερηδόνας και την πρόληψη της ασθένιας των ούλων. Βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής αναζωογονώντας το στόμα και εξαγανίζοντας την κακοσμία.

Περιλαμβάνει:

 • Οδοντόκρεμα: 50g
 • Οδοντικό διάλυμα: 150ml

Σύνθεση:

 • Σπανάκι
 • Νιτρικό Kάλιο
 • Έλαιο Γαρύφαλλου

Ενδείξεις:

 Οδοντική υπερευαισθησία.

Δοσολογία – Οδηγίες Χρήσεως:

Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν.