BACK TO ALL NEWS

Πως να προλάβετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 4 φυσικούς τρόπους

Published on June 11, 2021

Γνωρίζετε ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Στην Κύπρο, 39 χιλιάδες συμπατριώτες μας νοσηλεύονται για καρδιαγγειακά προβλήματα ετησίως, ενώ 2 χιλιάδες από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.

Η σοβαρότητα των καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι προφανής. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα για να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για την υγεία της καρδιάς μας. Εάν δεν είναι κληρονομικές, οι περισσότερες καρδιοπάθειες μπορούν να προληφθούν πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση η οποία  εκτιμά ότι έως και 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν πλήρως.

Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρω για να αποτρέψω τις καρδιοπάθειες πριν να αναπτυχθούν;

1. Έλεγχος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Έλεγχος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα καθώς η  υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος ασκεί εξαιρετικά μεγάλη πίεση στις αρτηρίες, τις οποίες και καταστρέφει. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά αντλεί λιγότερο αίμα στα όργανα και το σώμα ενώ ο επηρεαζόμενος μπορεί να νιώθει πόνο στο στήθος ή και πιο σοβαρά συμπτώματα.

Για να αποφύγετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Ο επαρκής ύπνος (7 ώρες για ενήλικες), η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ (2 αλκοολούχα ποτά για τους άνδρες, 1 για τις γυναίκες), η κατανάλωση του αλατιού με μέτρο αλλά και το κόψιμο του τσιγάρου βοηθούν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.

2. Έλεγχος και ρύθμιση της χοληστερόλης

Παρά τα όσα ακούμε συχνά, υπάρχει και καλή χοληστερόλη. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι εξαιρετικά ωφέλιμη αφού μεταφέρει τη χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες στο συκώτι.

Υπάρχει όμως και η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη που πρέπει να μειώσουμε: η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία συσσωρεύεται στις αρτηρίες μας και περιορίζει την κίνηση του αίματος από και προς την καρδιά. Αυτή η συσσώρευση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας εφόσον αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας.

3. Υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή

Πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά όπως το μπέικον, τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα είναι και τα πιο νόστιμα. Δυστυχώς όμως, είναι επίσης και τα πιο ανθυγιεινά, καθώς οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να μειωθούν δραματικά με μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή που περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά.

4. Άσκηση

Ασκηση

Η άσκηση για μόλις 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας, καθώς βοηθά στο χάσιμο βάρους, μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης σας, παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην δημιουργία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πως αναγνωρίζω μια καρδιακή προσβολή;

Οι καρδιακές προσβολές δεν είναι πάντα προφανείς. Συχνά είναι τόσο διακριτικές που οι περισσότεροι που νοσούν ούτε καν το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό είναι που τις κάνει τόσο επικίνδυνες.

Ωστόσο, το σώμα μας… μας μιλάει μέσω της «γλώσσας» των συμπτωμάτων. Αν ακούσουμε προσεκτικά, μπορεί και να αντιληφθούμε το σώμα μας να μας ζητά βοήθεια.

Τα πιο γνωστά σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Βαρύς πόνος στο κέντρο του θώρακα, που περιγράφεται ως αίσθημα σφιξίματος ή πίεσης
 • Πόνος στον αυχένα ή τα χέρια
 • Κρύο, υγρό, ωχρό δέρμα
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Έντονη εφίδρωση

καρδιακή προσβολή

Ωστόσο, υπάρχουν και τα πιο διακριτικά συμπτώματα τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη καρδιακού προβλήματος όπως ο πόνος στο στομάχι. Παρόλο που αρκετοί δεν συνδέουν τον στομαχόπονο με την καρδιά, συσχετίζονται. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην καρδιά, η κυκλοφορία του αίματος θα επιβραδύνει, γεγονός που θα αλλάξει τη σύνθεση του σώματός σας από αλκαλικό σε όξινο, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί το στομάχι σας.

Η ζαλάδα είναι ένα επιπρόσθετο σύμπτωμα που σπάνια προκαλεί ανησυχία. Προκαλείται από πολλούς παράγοντες όπως η πεινά, δίψα ή οι απότομες κινήσεις. Εάν όμως συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να αναδεικνύει την πτώση της πίεσης του αίματος που προκαλείται απο την δυσκολία της άντλησης του αίματος από την καρδιά.

Η εξάντληση είναι άλλο ένα σύμπτωμα που συνδέεται με τα καρδιοαγγειακά. Είναι φυσικό να νιώθετε κουρασμένοι μετά από έντονη άσκηση. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή κουβαλάτε τα ψώνια από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, καθώς η ανεξήγητη κούραση είναι ενδεικτική των καρδιακών παθήσεων.

Πως να αποτρέψετε τις καρδιοπάθειες με φυτικούς τρόπους 

Για να αποτρέψετε τις καρδιοπάθειες πριν να αναπτυχθούν και να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας σε καλή κατάσταση, δοκιμάστε τα προϊόντα που συνιστούμε πιο κάτω:

Προϊόν: Tensiofytol 

Οι κάψουλες Tensiofytol της Tilman έχουν ως βάση την ελιά και τα φύλλα του δέντρου της ελιάς, ενώ βοηθάνε στην διατήρηση μιας φυσικά ισορροπημένης αρτηριακής πίεσης.

Σύνθεση:

 • Ξηρό εκχύλισμα φύλλων ελιάς (Olea europaea)
 • Ξηρό εκχύλισμα φρούτων ελιάς (Olea europaea)

Δοσολογία:

 • 2 κάψουλες κάθε μέρα με νερό, μόλις ξυπνήσετε το πρωί και το βράδυ.

Σημειώσεις:

 • 56 κάψουλες
 • Δεν συνιστάται η χρήση εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
 • Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.
 • Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.
 • Οι κάψουλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Προϊόν: Cholesfytol

Οι ταμπλέτες Cholesfytol της Tilman βοηθάνε στον έλεγχο της χοληστερόλης. Περιέχουν κόκκινο ρύζι το οποίο μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης, και εκχύλισμα ελιάς  που ενισχύει τη δραστηριότητα του κόκκινου ρυζιού.

Σύνθεση:

 • Σκόνη ρυζιού κόκκινης ζύμης (Monascus purpureus)
 • Ξηρό εκχύλισμα  φρούτων ελιάς  (Olea europaea)

Δοσολογία:

 • 1 ταμπλέτα κάθε βράδυ

Σημειώσεις:

 • 28 ταμπλέτες
 • Δεν συνιστάται η χρήση εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
 • Δεν συνιστάται η χρήση σε παιδιά ή εφήβους κάτω των 18 ετών.
 • Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση εάν είστε άνω των 70 ετών, έχετε ηπατική, νεφρική ή μυϊκή νόσο, παίρνετε φάρμακα για χοληστερόλη ή έχετε δυσανεξία στις στατίνες.
 • Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.
 • Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.
 • Οι ταμπλέτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Σημείωση: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε την χρήση των πιο πάνω προϊόντων.